Bezienswaardigheden

Santorini, tips & informatie
Op Santorini geniet je van een heerlijke vakantie, ongeacht hoe je je vakantie in wilt vullen. Wil je tijdens je vakantie vooral tot rust komen? Daar lenen de heerlijke stranden op Santorini zich uitstekend voor.

Santorini bezienswaardigheden

Op Santorini geniet je van een heerlijke vakantie, ongeacht hoe je je vakantie in wilt vullen. Wil je tijdens je vakantie vooral tot rust komen? Daar lenen de heerlijke stranden op Santorini zich uitstekend voor. Wil jij op vakantie vooral leuke dingen ondernemen en indrukwekkende dingen zien? Ook daarvoor ben je op Santorini aan het juiste adres. Onder meer onderstaande bezienswaardigheden zijn aan te raden.

De stad Fira

De hoofdstad van Santorini, Fira, is het bezoeken meer dan waard. Deze stad heeft haar naam te danken aan de alternatieve/ouderwetse naam van het eiland Santorini. Dit eiland heette namelijk eerst Thira.
In deze charmante stad vind je tal van bezienswaardigheden. Alleen alle witte huisjes (met blauwe koepeldaken) zijn het aanzien meer dan waard. Als je dan toch in de stad bent, geniet je ook nog van een prachtig uitzicht. Zowel over het stadje zelf als over de zee.
Verder is het erg leuk om een kijkje in de haven van Fira te nemen. En vind je het geen probleem op een flinke hoogte door de ‘lucht te zweven’? Dan kun je met een kabelbaan naar de top van deze stad. Vanaf die plek geniet je echt van subliem uitzicht. Grote kans dat je je bezoek aan de hoofdstad van Santorini nooit meer gaat vergeten.

Oia

Ben je in de buurt van Rhodos Stad? Dan kun je ook direct een bezoekje aan de Petaloudes-vallei brengen. Deze vallei is uniek en is op slechts 30 minuten afstand van Rhodos Stad te vinden.
Hoogtepunt bij deze stad is het uitzicht. Als je je in deze stad bevindt, heb je prachtig uitzicht over de zee. Veel toeristen trekken alleen al voor de zonsondergang naar dit stadje toe. Vanuit deze stad geniet je namelijk van de mooiste zonsondergang van heel Santorini. En van heel Griekenland en mogelijk zelfs van heel Europa.
In dit stadje vind je meerdere oude kerkjes en een gave oude windmodel. Ook is het leuk om een bezoekje aan de oude burchtruïne te brengen. Al met al is het heerlijk om door deze stad te struinen. En van al het moois te genieten.
1. Tui.nl
Bekijk op dit moment 27 vakanties.
9.1
5/5
2. Prijsvrij
Bekijk op dit moment 94 vakanties.
8.9
4.5/5
3. De Vakantiediscounter
Bekijk op dit moment 201 vakanties.
9.4
4.5/5

Steden op Santorini

Op Santorini vind je meerdere interessante standen. Onder meer:

Ruïnes van Thera

Op het eiland Santorini moet je goed op de benamingen letten. Het eiland heette vroeger Thira, de hoofdstad heeft Fira en je vindt op dit eiland ook nog de ruïnes van Thera. Deze ruïnes zijn om meerdere redenen het bezoeken meer dan waard.
Allereerst is het uniek dat deze ruïnes nog bestaan. De ruïnes vormen een stad die al in 1895 opgegraven werd. In de jaren ’90 van de vorige eeuw is de stad deels opnieuw opgegraven, waardoor je nu van tal van ruïnes kunt genieten.
Niet alleen de ruïnes zijn het aanzien meer dan waard, maar ook de ligging. Dit is namelijk een stad die vroeger op een hoge klif gebouwd werd. Als je door de ruïnes heen loopt, geniet je hierdoor van een prachtig uitzicht. Leuk detail: de antieke stad Thera is vernoemd naar de mythische heerser van het eiland Santorini.

Rode & zwarte stranden

Normaal gesproken tref je op een vakantiebestemming vooral witte of bruine zandstranden aan. Op Santorini is dit echter anders. Op dit prachtige Griekse eiland tref je namelijk zowel rode- als zwarte stranden aan. Wat ons betreft is het erg leuk om eens naar deze stranden toe te gaan.
De rode stranden zijn ten zuiden van Akrotiri te vinden. Dit strand is niet al te groot, maar is door de kleur echt uniek te noemen. Niet alleen het strand is hierbij rood, maar ook de omliggende kliffen. Om dit strand te bereiken, moet je wel over een onverhard pad lopen. Houd hierbij ook rekening met enkele rotsen en stenen waar je overheen moet klauteren.
Het zwarte strand van Santorini is bij de plaats Perissa te vinden. Dit strand is maar liefst 7 kilometer lang en is door zijn zwarte kleur uniek. Overigens is het sowieso leuk om eens naar Perissa toe te gaan. Dit is één van de populairste badplaatsen van heel Santorini.

Finika

Wil je tijdens je vakantie op Santorini vooral tot rust komen? Dan raden wij je een bezoekje aan Finika aan. Dit is een klein en charmant dorpje op het eiland. Bij dit dorpen vallen meerdere dingen direct op:
  • Kerken: in dit kleine dorpje vind je meerdere kerken. Deze kerken zijn stuk voor stuk het bezoeken waard.
  • Kapelletjes: in Finika vind je niet alleen veel kerken, maar ook de nodige kapelletjes. Deze kapelletjes in dit dorp zijn uniek, aangezien bij elk kapelletje een zogeheten feesthuis te vinden is.
  • Wijngaarden: als je vanuit dit dorp om je heen kijkt, zie je alleen maar wijngaarden. Het is heerlijk om door deze wijngaarden te wandelen en te genieten van al het moois.
Bij het stadje Finika kun je ook van een prachtige zonsondergang genieten. Maak daarvoor de wandeling naar Kyra Panagia. Je komt uiteindelijk op een vrij hoog punt uit, waarvandaan je van het prachtige uitzicht geniet.

Vlichada kliffen

In onze ogen zijn de Vlichada kliffen één van de mooiste kliffen van heel Santorini. Deze kliffen zijn bij de badplaats Vlichada gelegen en zijn om meerdere redenen uniek. Allereerst valt de vorm van de kliffen op. Deze kliffen lopen echt heel steil naar boven, waardoor de kliffen enigszins gevaarlijk ogen.
Daarnaast liggen deze kliffen direct aan een vulkanisch strand. Dit strand is een combinatie van zwarte kiezels en zwart strand. Aangezien dit strand door vulkanisme ontstaan is, heeft het strand echt een unieke uitstraling. Dat past perfect bij de kliffen. De kliffen lopen bovendien vanuit het strand direct de hoogte in. Uniek.
Als je bij deze kliffen bent, is het aan te raden om naar de haven toe te lopen. Deze haven is gezellig en biedt een fraai uitzicht over de zee. De plaats Vlichada is overigens ook nog leuk om naar toe te gaan.

Skaros Rock

Durf je wel een uitdaging aan te gaan? En ben je relatief sportief? Dan adviseren wij je om de Skaros Rock te beklimmen. Dit is een prachtige rotspartij op een schiereiland voor de kust van Santorini. Als je helemaal tot de bovenste punt van Skaros Rock komt, geniet je echt van een waanzinnig uitzicht.
Het bereiken van de bovenste punt is niet gemakkelijk. De beklimming is behoorlijk zwaar en je moet ook niet angstig weggelegd zijn. De grond voelt soms nogal onstabiel en zacht aan, waardoor het klimmen nóg zwaarder wordt.
Het bereiken van de bovenste punt is niet gemakkelijk. De beklimming is behoorlijk zwaar en je moet ook niet angstig weggelegd zijn. De grond voelt soms nogal onstabiel en zacht aan, waardoor het klimmen nóg zwaarder wordt.
ijdens de beklimming geniet je overigens ook van prachtige uitzichten. Wij raden je aan om op dit plek eens naar de zonsondergang te kijken. Grote kans dat je dát moment de rest van je leven niet meer gaat vergeten. Leuk detail: bij Skaros werd in de 15e eeuw het eerste fort van Santorini gebouwd.

Bezienswaardigheden Santorini

Megalochóri

In onze ogen is Megalochóri één van de mooiste plaatsen op het eiland. Dit komt onder meer doordat dit plaatsje echt nog authentiek gebleven is. Het is geen plaatsje dat door toeristen overlopen wordt, maar het is een plaatsje dat haar eigen identiteit behouden heeft.
In dit plaatsje vallen tal van dingen op. Ten eerste de oude herenhuizen met de hoge muren. Deze hoge muren werden bewust om de huizen heen gebouwd met het oog op de privacy. Ten tweede vallen de prachtige binnenplaatsen op. Deze binnenplaatsen brengen een gemoedelijke sfeer met zich mee. Ten derde vind je in dit plaatsje allerlei houten massieve deuren terug. Deze deuren hadden in het verleden een belangrijke rol. De stad beschermen tegen piraten.
Bijkomend voordeel is dat het in Megalochóri relatief rustig is. Zeker als je het vergelijkt met Oia. Naar onze mening is Megalochóri minstens net zo mooi als Oia.

Therasia en Nea Kameni

Weet je wat ook erg leuk is als je op Santorini bent? Om de boot te pakken naar één van de buureilanden. Deze buureilanden maken deel uit van dezelfde eilandengroep en behoren daarom ook tot Santorini. Wij kunnen met name Therasia en Nea Kameni aanraden:
  • Therasia: dit is het tweede grootste eiland van de eilandengroep Santorini. Als je naar dit eiland toe gaat, kun je je moeiteloos de gehele dag doorbrengen. Dit is onder meer te danken aan de serene rust die op dit eiland heerst. Om je hier een indruk van te geven: pas in 2008 werd de eerste verharde weg op dit eiland aangelegd.
  • Nea Kameni: het eiland Nea Kameni is vooral populair vanwege de warmwaterbronnen. In deze bronnen plaatsnemen zou volgens de mythe goed zijn voor de gezondheid.
In Santorini kun je bij meerdere partijen een excursie/dagtrip naar deze eilanden boeken.

Emporio

Tot slot raden wij het middeleeuwse dorpje Emporio aan. Dit dorpje is in het binnenland van Santorini gelegen en is niet al te toeristisch
Dat dit dorpje oud is, blijkt onder meer uit de vele middeleeuwse bouwwerken. Naar onze neming zijn hierbij vooral Kasteli (een burcht) en de Toren van Nimboria de hoogtepunten. Maar, het is sowieso erg leuk om eens door dit dorpje heen te wandelen. Je hebt namelijk in dit dorpje echt het idee dat je in een andere wereld terecht bent gekomen.